top of page

חרדות בילדות

תמי סמיש-נמליך

פחדים נורמטיביים בילדות

פחדים הם חלק טבעי מהחיים בכלל ומתקופת הילדות בפרט. הפחד במצבו הרגיל, בא לעזור לנו, לשמור עלינו ממעשים או ממצבים שעשויים להיות מסוכנים. לדוגמא - אחרי שנגענו במים רותחים, יתכן שנפחד לגעת בהם שוב על בסיס הזיכרון של הכאב וכך נזהר להבא ממים רותחים. ישנם פחדים התפתחותיים כמו תינוק שמפתח בסביבות גיל 9 חודשים את הפחד מזרים, אשר הינו חלק מתהליך ההתקשרות שלו לדמויות הקבועות בחייו והבחנה ביניהן לבין דמויות אחרות. ישנו שלב נורמטיבי של פחד מחושך, ממפלצות.

מתי פחדים הופכים לבעיה?

הפחד הופך להיות בעיה כשהוא מפריע באופן משמעותי לאורך החיים ולתפקוד של הילד, ולעיתים כאשר שאר בני המשפחה מנהלים את חייהם בהתאם לפחד של הילד (לדוגמא ההורים משאירים את הילד לישון בחדר כשהאור הראשי דולק כל הלילה, או עוברים לישון איתו בחדר). ההפרעה לחיי הילד יכולה להיות בתחום הרגשי, החברתי, במערכת היחסים המשפחתית, בתפקוד במערכת החינוכית. מה נחשב הפרעה משמעותית? כאן התשובה נתונה לנקודת המבט שלכם. ניתן להתייעץ על כך גם עם אנשי מקצוע בתחום הרגשי.  אנשי חינוך ורופאי ילדים שמכירים מספר גדול של ילדים באותו גיל יכולים לתת אף הם נקודת מבט השוואתית. ועם כל זאת, מומלץ להקשיב לתחושות הפנימיות שלכם. 

חרדות ופחדים בילדות

נהוג להבחין בין פחדים ספציפיים, שבשפה המקצועית הם נקראים - פוביות ספציפיות ובין חרדות. פוביות כוללות לדוגמא - פחד מבלונים או ליצנים, פחד מחרקיםמנסיעה, מאנשי רפואה, זריקות, כלבים, בריכה, מקום מסוים וכדומה. אלה פחדים ממשהו שנוכח באותו רגע מבחינת הילד ואשר נתפס מבחינתו כמעורר סכנה. 

חרדות לעומת זאת מתייחסות למצבים שעשויים להתרחש (בעתיד). אלה פחדים פחות ספציפיים הכוללים לדוגמא - חרדה חברתית (ביישנות מופרזת, רתיעה והימנעות ממצבים חברתיים), חרדת פרידה (מצוקה מוגזמת מפני פרידה בפועל או עתידית מדמות הורית), חרדה כללית (תחושת מתח ודאגה שמתעוררים בעוצמה ובתדירות גבוהה במצבים שונים). ישנם גם סוגי חרדה מסוימים יותר כמו חרדה פוסט-טראומטית (PTSD), חרדה טורדנית-כפייתית (OCD). חרדה יכולה להתבטא באופן התנהגותי בצורות שונות. אילמות סלקטיבית היא דוגמא של ביטוי התנהגותי לחרדה.  ביטויים אחרים יכולים להיות באמצעות הימנעות ממצבים, חפצים, אנשים שמעוררים את החרדה, או בקשיים שבאים לידי ביטוי באכילה, שינה, יחסים חברתיים ועוד. 

טיפול בפחדים ובחרדות בילדות

שיטת הטיפול בחרדות המשמשת אצלי מבוססת על טכניקות קצרות מועד ואפקטיביות, על בסיס של פגישות שבועיות לרוב למשך כ- 15-20 פגישות. 

אז מה עושים? ואיך מתחילים? 

מי ומה יהיה במפגשים?

כמה עולה פגישה?

bottom of page